Ana SayfaSöyleşilerLiderlikLiderlik, Tarihin Sentezcileri. Adnan Nur Baykal

Liderlik, Tarihin Sentezcileri. Adnan Nur Baykal

ADNAN NUR BAYKAL

Levent Ağaoğlu-Değerli Hocam; 22  bilim disiplininde makalelerin yeralmasını tasarladığım; “İlk Düşünürümüz Bilge Tonyukuk” kitabı çalışmaları kapsamında, kardeşim Bibliyograf Bülent Ağaoğlu ile birlikte hazırladığımız 357 künyenin yeraldığı Tonyukuk Bibliyografyası‘nı hazırladım. Tonyukuk Yazıtı, Medeniyetimizin Sıfır Noktasıdır; İstanbul’daki Sıfır Taşı’nın 8000 km ötedeki sıfırdaşıdır; yegane bilgelik gücü ile  bizleri Kutsal Bilgelikleri; Kutadgu Bilig’i, muştulayandır.

Malumunuz üzere, Tonyukuk hakkında maalesef yayınlanmış bir doktora tezi dahi bulunmamaktadır. Bibliyografya, bu konuda yararlı olabilirse, tez hazırlayacak gençleri Tonyukuk’a  yönlendirebilirse kendimi son derece mutlu hissedeceğim.

Bilgelik sıfatı ile onurlandırılmış ilk düşünürümüz Tonyukuk’u bilimin muhtelif açılarından inceleyip, değerlendirmek hususundaki yakın ilginiz ve öncü desteğiniz için müteşekkirim.

Adnan Baykal- Levent Bey, Yolladığınız bilgiler için teşekkür ederim. Şu sıralar İş Hayatının Yol Haritası: 1) YÖNETİCİLİĞE DOĞRU 2) YÖNETİCİLİĞİN ÖTESİ adlı son iki kitabımı bitirdim. Bu kitaplarda, iş hayatının belli başlıkları altında, kendi hayatımdan ve Osmanlı Yönetim Anlayışından yaşanmışlıkları anlatıyor ve yöneticiliğin zaman ve mekana bağlı olmayan bir ‘dil’ olduğunu gözler önüne seriyorum. Zamanında ‘Türklerin Strateji Serüveni’ adlı kitabımı yazarken mümkün olduğunca geriye gitmeye çalışmış, kitabımı Selçuk Bey’le başlatmıştım. Daha önceki yıllara ait bilgiler benim için yeterli olmamıştı.

Ben Yusuf Has Hacib’in ardılıyım. Yönetim kitapları yazıyorum. Tarihin bir ‘arşivci’leri var. Bilgileri, belgeleri bulup çıkarıyor ve biraraya getiriyorlar. Bir de tarihin ‘sentezci’leri var. Geçmişte yaşananların günümüz için önemli olan kısımlarını anlatıyorlar, geçmişin ışığıyla geleceğimizi aydınlatmaya çalışıyorlar. Ben sentez yapmaya uğraşıyorum. Bu sentezi yaparken malzemenin yeterli ve güvenilir olması şart. Zamanında ‘Yönetici Ailesi Olarak Köprülüler’ ve ‘IV.Murad: Uç Bir Yönetici’ adlı kitaplara başlamıştım. Bulabildiğim belge ve bilgilerin, bu kişileri tam olarak aydınlatmadığını, yeterli olmadığı fark edince, bu çalışmalarımı yarım bırakmıştım.

Orhun Kitabeleri ve Tonyukuk, yönetim tarihimiz için çok önemli. Fakat eldeki belgelerle şu anda istediğim gibi bir çalışma yapabilmem mümkün değil. Arşiv için önemli ve gerekli fakat sentez için yetersiz. İleriki yıllarda bu konuda daha kapsamlı bilgi ve belgeler günışığına çıkarsa, ben de Tonyukuk ile ilgili bir makale belki de bir kitap yazabilirim.

Şu anda yeni kitabımın ayrıntılarıyla uğraşıyorum. İnşallah ileride şartlar bu konuda benim de bir şeyler yapabilmemi mümkün kılar.

 

 

leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler