Ana SayfaSöyleşilerLiderlikLiderlik, Bilge Tonyukuk

Liderlik, Bilge Tonyukuk

DMİTRİ VASİLYEV, PROF (RUSYA)

Değerli Hocam;

Tonyukuk Yazıtı, Medeniyetimizin Sıfır Noktasıdır; İstanbul’daki Sıfır Taşı’nın 8000 km ötedeki sıfırdaşıdır; yegane bilgelik gücü ile  bizleri Kutsal Bilgelikleri; Kutadgu Bilig’i, muştulayandır.

Malumunuz üzere, Tonyukuk hakkında maalesef yayınlanmış bir doktora tezi dahi bulunmamaktadır. Bibliyografya, bu konuda yararlı olabilirse, tez hazırlayacak gençleri Tonyukuk’a  yönlendirebilirse kendimi son derece mutlu hissedeceğim.

Bilgelik sıfatı ile onurlandırılmış ilk düşünürümüz Tonyukuk’u bilimin muhtelif açılarından inceleyip, değerlendirmek hususundaki yakın ilginiz ve öncü desteğiniz için müteşekkirim.

Saygılarımla, Levent Ağaoğlu

……………………………………………. 

Sayın Levent Ağaoğlu,

Tonyukuk’un siyasi faaliyetinin ve kahramanlıklarının her taraftan incelenmesine yönelik fikrinizi candan kabul ediyorum. Bu kişilik gerçekten derinden incelenmesine layık, çünkü faaliyetleriyle Eski Türk Devletinin gelişmesine  ve dünyada tarihi rol oynamasına önemli katkıda bulunmuştur.

Her yaz Orta Asya ve Güney Sibirya’da eski Türk devresine ait anıtların keşfedilmesini amaçlayan saha araştırmalarında bulunmamı galiba biliyorsunuz. Bir yıl önce Tonyukuk’un gercekleştirdiği savaş seferinin güzergahından geçmeğe çabaladım. Batı Sayan dağ zincirinden Ona (Anı) nehri boyunca uzanan bu yol bugün de çok zor, bazı kısımları bir taşıt araçıyla ulaşılamaz, sadece dar patikalarla  atlı olarak veya yürüyerek geçilebilir. Tuvalı avcılar, bu yol üzerinde bulunan Kara-Hol gölü cıvarında bulunan ve  yerli efsanelere göre büyük meydan muharebesinin olduğu ovayı bana gösterdiler. Sözkonusu ovada Türk devresine ait büyük mezarlık bulunmaktadır. Aynı yerde Türk runik yazıtlarını buldum ve şimdi bu yazıtların okunması üzerine çalışmaktayım. Tonyukuk tarafından  Kırgızlara karşı yapılması bilinen seferden başka bu bölgede herhangi bir askeri olay hakkında bilgi kaydedilmemiştir.

Size önerebildiğim birinci süje, Türk ordusunun tahminen yaptığı yolun betimlenmesi ve haritasıdır.

İkinci süje, bu bölgede keşfettiğim runik yazıtların okunmasından kaynaklanacaktır.

Üçüncü süje de, Tonyukuk’un gercekleştirdiği savaş seferinin son noktası ve Kırgız Kağanıyla yaptığı meydan muharebesidir. Hakasya’da Kırgız Kağanı Bars-Beg’in konağının bulunduğu ovayı biliyorum. O ovada Tonyukuk’un başkanlığındaki ordu, Kırgızları uyku halinde bulmuştu. Ovada, yerli mitlere göre, meydan muharebesinin şemasını gösteren bir taş var, bir de bu olaylarla ilgili yazıtlar ve diğer şeyler keşfedilmiştir.

Yukarıdaki önerilerim ilginizi çektilerse, lütfen bana bu materyellerin ve resimlerin hazırlanması için planladığınız süreleri bildiriniz. Öte yandan  önümüzdeki iki ayda başka işlerle çok meşgul olacağımı ve sadece  Aralık ayında bu çalışmalara başlayabileceğimi dikkate almanızı rica ederim.

Saygılarımla ve başarılar dileklerimle,

Prof. Dmitri Vasilyev

2.10.2016

 

 

 

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler