Ana SayfaGenelProf. Dr. Mehmet Vural ile Felsefe Tarihimiz

Prof. Dr. Mehmet Vural ile Felsefe Tarihimiz

https://tvnet.com.tr/turk-kahvesi/turk-kahvesi-2173297

OSMANLI’DA FELSEFE NASIL BAŞLADI?

@aysebohurler’in konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Vural: Tanzimat dönemi ile beraber Batı felsefesiyle tanışmış olduk.

İSLAM FELSEFESİ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

@aysebohurler ’in konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Vural: Felsefenin Yunan menşei olduğu yaklaşımı doğru değildir.

@aysebohurler  “Mütebahhir bir düşünür” sözü Hilmi Ziya Ülken için kullanılmış. Çok yönlü eserler veren, Osmanlıca   okyanus ve derinlik anlamlarını içeren tanımı çok beğendim…  Bu kelimeyi olumsuz kullanan yazarlar olduğu dipnotunu da düşeyim.

@aysebohurler Prof. Dr. Mehmet Vural hoca diyor ki… “dünyayı kurtarma iddiasında olanlar filozoflar değildir. Bu yüzden ideolog ile filozof ayırımının iyi yapılması gerekmektedir.” Hal böyleyse “filozof ne yapar” sorusuyla konuyu yarına bırakalım…

@aysebohurler Türk Kahvesi için çalışırken yakın tarihte özellikle bugünün izlerini görüyorum. Sadece felsefe derslerimizin tarihi bile niye kutuplaştık sorusuna cevap oluşturuyor.  bekliyoruz. Siyaset felsefesi ve muhafazakar siyasetin farklı yorumları da sohbet konularımız arasında

@aysebohurler 1933 Üniversite Reformu ile metafizik ve İslam felsefesi dersleri programdan tamamen çıkarılmış, bu dersi veren öğretim üyeleri üniversiteden tasfiye edilmiştir. İslam Felsefesi dersinin yerine seçmeli olarak Türk Filozofları dersi konmuştur.

@aysebohurler· Cumhuriyet’in ilk felsefecileri Babanzâde Ahmet Naim, Mehmet Ali Ayni,Elmalılı Hamdi Yazır, Mehmet Şemsettin Yaltkaya, Mehmet Erişirgil,Halil Nimetullah Öztürk, Mehmet Şemsettin Günaltay, Mehmet İzzet Bey, Orhan Sadeddin, Hasan Âli Yücel, Nusret Şükrü Hızır ve Hilmi Ziya Ülken.

@aysebohurler 1933 Üniversite Reformu için Türkiye’ye davet edilen felsefecilerin içerisinde Türk felsefe hayatına en fazla etki eden isim Hans Reichenbach olmuş.Viyana Çevresi’ne yakın düşünürlerden Reichenbach’ın metafiziği reddeden felsefesi, reformu gerçekleştirenlerle örtüşmüş.

@aysebohurler Türkiye’de felsefe dersleri 1863’te kurulan Dârülfünun’da 1900’den sonra müfredatta yer bulabilmiştir. Felsefe bölümleri, Batı düşüncesini öğreten, toplumsal değerleri göz ardı ederek Batı kaynaklı ve üretken olmayan bir eğitim verdikleri eleştirisinden hiçbir zaman kurtulamamıştır

@aysebohurler Hilmi Ziya Ülken’e göre liselerde, üniversitelerde hakiki ve seviyeli Garb düşüncesini ilk defa o okutmuştur. Bu yüzden Ülken, “Çocukluğumuzda felsefe deyince, Rıza Tevfik akla gelirdi!” demektedir.

1933 Üniversite Reformu ile Osmanlı’dan gelen İslam felsefesi geleneğine sahip müderrisler tamamen tasfiye edilip, Batı felsefesi temelli bir müfredat ve öğretim üyesi profili oluşturulmaya çalışılmıştır.

@aysebohurler Bugünkü Türkiye’deki felsefi akımların bazılarının tarihi özeti.  Osmanlı’nın buhran döneminde eğitim almak üzere Batı’ya gönderilen öğrenciler gittikleri ülkedeki felsefi akımları da getirmiştir. Örneğin Fransa’dan dönenler genellikle Bergsonculuk ve egzistansiyalizmi; Aşağıyı işaret etmek

@aysebohurler “felsefe okuyorum” demenin utanç yarattığı bir dönemden geçilmiş, bunun yerine “edebiyat fakültesinde okuyorum, Dil-Tarih’te okuyorum” gibi kaçamak cevaplara sığınılmış. Felsefenin dinsizlik ve ateizmle özdeşleştirildiği, felsefecilerin de boş konuşan,  yalnızca eleştiri yapıp çözüm üretmeyen, faydasız insanlar olarak görüldüğü dönemlerden bugünlere gelinmiştir. “Türk düşünce tarihini, bir Türk felsefesinden söz edilip edilemeyeceğini ve felsefeyle uğraşmak insanı ateist yapar mı diye soracağız!

@aysebohurler 16. yy, Yahudi şair ve filozofu Yehuda Halevi “ Yunan bilgeliğinin cazibesine kapılmayın, bu bilgelik meyve vermeksizin güzel çiçekler sunar. “ “Felsefe antik Yunan’dan mı ibarettir”, İslam Felsefesi, Türklerin felsefeyle ilişkisi… derken büyük bir külliyat Türk Kahvesi’nde

@aysebohurler. Yarın bu derin konulara can alıcı sorularla yaklaşan, sade ve sakin uslubuyla bugünden cevap veren Prof. Dr. Mehmet Vural  konuğum

 

leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler