SU Kardeşliği

Su Kardeşliği

1. Su’yu tanıtmak, yaratıcı tarafından bize gönderilmiş bir hediye olduğunu vurgulamak yoluyla suyun insanlar tarafından sevilmesini sağlamak. Bilen, seven insan korur. İsraf etmez, hesapsız tüketmez. Gelecek nesillere taşır.

2. Su; duru, şeffaf, doğal, sıcakkanlı, kucaklayıcı, hayat veren ve canlıdır. Su kardeşi, özündeki, mayasındaki su gibi olmanın gayreti içinde olur. Yaratılışındaki, dünyaya gelişindeki gibi duru kalarak, kirlenmeden yaşamaya, akışta kalmaya çabalar ve arkada kalıcı izler bırak ebedi alemeduru olarak gitmeyi hedefler.

3. Savaşa, nefrete, kavgaya değil sevgiye, barışa su taşıyoruz. İnsanların önce kendi içinde, sonra insanlar içindeki, sonra tüm dünya hayatı içinde, tüm içindekilerle birlikte yaşamında barışı, sevgiyi, birlikteliği çoğaltmak istiyoruz.

4. Su kardeşliğine davet etmeye devam edeceğiz. Irka, renge, dine, dile, coğrafyaya, cinsiyete, sosyal sınıfa, hatta tutulan spor takımına, siyasi partiye ve benzeri sebeplere bağlı olarak oluşan ayrışmanın etkileri günümüzde hergün daha fazla hissedilmeye başlanmıştır. Salt olarak “biz” ve “onlar” ayırımına gittiğimiz davranışlar insanlarımızda güvensizliğe, yılgınlığa, yalnızlığa taşımaktadır.

Ayrışma, küreselleşen dünyamızda birbirimizi tehdit unsuru olarak görmeye, korku, güvensizlik ve endişe duymaya, kavgaya, nefrete, narsizme ve mutsuzluğa yol açarken, uzlaşma, işbirliği ise seviye, uyuma, gelişime, mutluluğa yol açmaktadır.

Buna karşılık işbirliği ve su kardeşliği tüm bu olumsuz duyguları, sonuçları olumluya çevirmeye yetecektir.

Beynimiz benzer olandan “hoşlanma” ve “farklı” olandan rahatsızlık duyma dengesini kuracaktır. İnsan tanıdığı, bildiği, güvendiği ortamlarda, kendisine benzer canların, kişilerin bulunduğu gruplarda kendini daha güvenli hisseder. Tüm dünyayı bir ortam olarak kabul ettiğimiz her birimizin bir damla sudan yaratıldığımız bilgisi, yaklaşımı, inancı tedirginliği ortadan kaldıracak, birbirimize su bağı ile bağlanmanın, su bağı akrabalığının, su kardeşliği birliğinin meyvelerini yaşatacaktır.

5. Gelin su’yu sevelim, sudan yaratılmış tüm canlıları, her şeyi sevelim, su kardeşliğini egemen kılalım ve dünyamızı sevgi bahçesine dönüştürelim. Aksi halde bunu beceremezsek dünyamız bize dar gelecek değil mi? Su’yu , su’dan yaratılmış canları anlamayan kimse, sevmeyen yürek kalmasın. (Recep Ali Topçu, Ab-ı Hayat Su Müzesi)

Çin Felsefesi ve Su

Sonsuz; Sürekli; Sonsuza dek

Bir nesil geliyor ve başkası gidiyor, ama su sürekli bir döngü içinde durmadan akıyor.

Suyun bu sürekli akışından “sonsuz” luğu simgeleyen ideogram (karakter) üretildi; köpükler ve dalgalar da eklenerek suyun bir varyasyonu oluşturuldu; su, kaligrafi (hat) sanatında kullanılan sekiz temel karakteri bünyesinde taşıyarak “sonsuz” un simgesi olarak hatırlanacaktı.

​Çinlilerin kutsal sayısı 8 dir.

Cathay Pacific Hava Yolları​, Hong Kong-İstanbul uçuşlarını 8.8.1998 tarihinde başlatmıştır.

Sonsuzluk döngüsü, su karakteri ile simgelenirken, bu döngü, çin alfabesinin temel 8 karakteri ile oluşturulmuştur. Alfabedeki diğer bütün binlerce karakterler (kelimeler) bu 8 karakter kullanılarak türetilmektedir.

Shui ve su kelimelerinin benzerliği, su kelimesinin Çinlilerin sözlüğüne bizden veya bizim sözlüğümüze Çinlilerden geçtiğini gösteriyor.

Can ve Su…Canveren Su.

El ele verince, el elden üstün olacağına, eller birlikte kuvvetleniyor.

El etmek, mesafeleri kısacık yapıyor, süratle neticeye ulaşıyorsunuz.

Vatandaşlarımızın biribirlerine  “ellere karışmış” haletiyle yaklaşımlarını, kan kardeşliklerini, hele ki kan davalarını, gençlerin kanka-kanki geyiklerini aşarak, kandan (ırktan) değil sudan (yaratandan) kardeşlikleri de elele geliştireceğiz.

Mevlevi bakanlarımızdan rahmetli Hasan Ali Yücel’in oğluna verdiği isim, CAN, Can Yücel’in ise kızına verdiği isim, SU.

Can ve Su…Canveren Su.

Suyun metafizik boyutunun düşüncedeki izdüşümlerinin izlerini sürerken yollarımız herhalde Asya’ya, Asya’nın derinliklerine, Türkistan’a, Sibirya’ya, Japonya’ya, Çin’e, Hindistan’a epey uzanacak.

İpekyolu Dinleri, Richard C.Foltz, Medrese Yayınları 2006; kitabın İndex kısmında (ss. 223), su referansları 70 civarında, kitabın çevirmeni Aydın Aslan ile de zaman içinde görüşülebilir.

Tefekkürümüzde Su konusu, adım adım izlenerek, su’yun ruhu detaylandırılabilir. Kaynak her zaman derin sularda yüzen Doğu.

Düşünce tarihimizin Asya’da 500 yıllık (780-1273) dönemde şekillenen temellerinde SU ile ilgili referansları tespit edip değerlendirebilirsek, kendi kültürümüzü keşfetme yolculuğumuz, Maveraünnehir Düşünürleri ile de taçlanmış olacaktır. Burada nehir (SU) düşüncesini yakalamış oluyoruz, su gibi akışkan ve bereketli düşünceyi.

  • MUSA EL HAREZMİ maveraünnehir 780-850
  • İMAM MATURİDİ maveraünnehir 852-944
  • FARABİ maveraünnehir 872-951
  • EL BİRUNİ maveraünnehir 973-1048
  • İBNİ SİNA maveraünnehir 980-1037
  • KAŞGARLI MAHMUD;1008-1105
  • YUSUF HAS HACİB;1017-1077
  • NİZAMÜLMÜLK horasan 1018-1092
  • AHMET YESEVİ maveraünnehir 1093-1166
  • MEVLANA horasan 1207-1273

Tefekkür tarihimiz Hazreti Mevlana’ya gelene kadar, Su ile ilgili hangi düşünceleri biriktirmiş acaba?

Ayağımız hep toprağa basarken, gezip dolaşmadık, ayak basılmadık kara para parçası bırakmamışken, üç tarafı sularla çevrili bir coğrafyayı bulunca orayı köprübaşı ederek konaklamamız enteresan. Avrupa’da ulaştığımız en uç nokta Budapeşte de suyolu kenarı, kuşattığımız Viyana da öyle.

Üçgen düşünce yöntemi, Sokrates’in geliştirdiği diyalog, soru sorma, soru ile düşünceyi geliştirme yönteminin en gelişmiş hali galiba. Alt-Orta-Üst, Giriş-Gelişme-Sonuç, Tez-Antitez-Sentez, yer-gök-su , doğum – hayat – ölüm

İki nokta arasında düz bir çizgi çizildiğinde açı oluşmuyor, fakat üçgen oluşumunda, üç farklı açı sözkonusudur, bu açılar daralıp genişleyebilir, futbol oyununda üçgenler kurarak saha içinde hakimiyet sağlama, rakibe topu kaptırmama.

Üçgen yapı, dairesel döngüye dönüşebiliyor, dünyamızın yuvarlaklığı olgusunu, ortaçağ Batı düşüncesi reddetmişti. Fakat İslamiyet bu bilgiye kaadirdi.

İki nokta arasından tek doğru geçiyor, üç nokta arasından ise üç doğru geçiyor ve hangisinin doğru olduğu konusunda, diyelim üç kişi var, oylama durumunda bir çoğunluk oluşuyor, ama iki kişilik oylamada iki kişi de aynı fikirde olmadığı müddetçe bir karar oluşamıyor.

Kaynaklar:

  • Su’ya Yazdıklarım
  • Su Yolları.. Türk Boyları
  • Yunus Emre Divanı’nda SU
  • SU Külliyatı
  • Rumeli Su Kültürü
  • Göktürk Yazıtlarında SU Referansları
  • Anadolu’da su ve Meydan Çeşmesi
  • SU ile başlayan Yer adlarımız
  • SU ile başlayan Sözcüklerin Etimolojisi
  • SU Yer Adlarımız: 982 adet
  • Can ve Su…Can veren Su.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

leventagaoglu
leventagaogluhttps://www.agaoglulevent.com
Düşünür, Araştırmacı Yazar, Şair. 1983 yılından buyana ihracat profesyoneli olarak çalışan Levent Ağaoğlu, 1997-2001 yılları arasında Hong Kong’da yaşadı; yaklaşan Büyük Asya Yüzyılı’nın ayak seslerini duydu hep. İsmail Gaspıralı’nın “Dil’de, Fikir’de; İş’te Birlik” idealinin peşinde koşarak Türk Evi, Düşünce ve İş Ocağı kitap serileri üzerinde çalışıyor; mütefekkir ve müteşebbis gözlem ve birikimlerini yazıya geçiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


TWITTER

Son Eklenenler